1. Ada mikroorganisma yang berbahaya dan adamikroorganisma yang berguna.
2. Kegunaan mikroorganisma:
a) membuat roti
b) membuat tempe,,tapai , dan kicap
c) membuat keju, yogurt, dan susu kultur
d) antibiotik
e) baja asli
3.Kesan buruk mikroorganisma:
a) Pereputan gigi
b) Keracunan makanan
c) Makanan menjadi rosak
d) Sakit atau penyakit
4. Cara-cara mencegah penyakit daripada merebak:
a) Menutup hidung dan mulut apabila batuk atau bersin
b) Memasak air sebelum minum
c) Basuh tangan sebelum menyentuh makanan atau selepas keluar dari tandas
d) Menutup luka untuk mengelakkan jangkitan
e) Tidak berkongsi peralatan peribadi seperti tuala,dan berus gigi dengan orang lain
f) Kuarantinkan pesakit yang menghidap penyakit berjangkit.
learn lots here about mikroorganisma~ thx for sharing~
ReplyDeleteNota yang baik untuk membuat ulangkaji.
ReplyDelete